Bockning av plåt

Bockning av plåt är ett mycket effektivt sätt att forma slitstarka plåtkomponenter för en mängd olika sorters produkter.

Läs mer »

Plåtbearbetning

Plåtbearbetning är ett samlingsnamn för olika metoder till att forma och beskära plåt till användbara komponenter och produkter.

Läs mer »

Laserskärning

Laserskärning är en mycket effektiv skärmetod där en laserstråle används till att smälta bort material med stor precision och fin snittyta.

Läs mer »

Innovativa funktioner i kantpressar

Kantpressning har aldrig varit lättare men det gäller förstås att investera i rätt maskiner för att kunna ta del av utvecklingen och få snabbare och bättre pressning. Dagens industrimaskiner är gjorda för att erbjuda bättre produktion med hjälp av innovativa funktioner. I kantpressar så finns det innovativa finesser som till exempel automatisk verktygsväxling som ökar effektiviteten på ett anmärkningsvärt sätt. I och med att det finns många olika kantpressningsmaskiner så kan det vara klokt att ta sig lite tid till att undersöka vad de klarar av och vilken maskin som kommer att lämpa sig bäst för den typ av plåtbearbetning som man jobbar med.

Kantpressar med automtisk verktygsväxling

Konceptet är revolutionerande och det finns i maskiner som E-Brake ATC som är en vidareutveckling av en serie kantpressar som är servoelektriska. Men den här maskinen har alltså verktygsväxling som är automatisk och det här är mycket intressant. När man kan växla verktygen automatiskt inuti maskinen så sparar man genast plats på golvet. Man kan jobba på ett mycket effektivare sätt och ta hand om fler arbetsmoment med samma pressmaskin.

Samtidigt som verktygsväxlingen fungerar helt automatiskt så har man sett till att det är lätt att komma åt magasinet för verktyg på baksidan av pressen. Det går också att ställa in maskinen manuellt vilket i vissa lägen kan vara att föredra. Något som är otroligt praktiskt är att roboten kan identifiera exakt vilka verktyg som sitter var. Om man ändrar något manuellt så kommer roboten att läsa av detta och fortsatt jobba på rätt sätt. Det här är minst sagt revolutionerande och leder till en helt ny form av produktion som tar mindre plats samtidigt som den ger en större output.

Jämn fördelning av kraft

En annan innovation som vi ser i nyare stansmaskiner och kantpressar är att kraften fördelas på ett väldigt jämnt sätt. Det här gör att man får mindre behov av bomberingsbord. Resultaten blir bättre och man spar på energi då maskinen jobbar på detta vis. Det här är något som fungerar bra för olika metallmaterial och för olika tjocklek.

Programmering och drift

Programmering och cnc-tekniken är förstås inget nytt koncept men det här är något som utvecklas och som gör att maskinerna blir allt bättre och enklare att jobba med. Man kan välja programmering som görs online eller välja att jobba med offline-programmering. Med touch screen manöverpaneler så blir det mycket lättare för operatörer att driva produktionen framåt och att hålla koll på vad som händer.

Ny teknologi som är lätt att förstå

Det kan kännas problematiskt att införa nya system och nya industrimaskiner som kräver att man lägger om programmering och drift men det här har de som utvecklar moderna kantpressar också tänkt på. Med mjukvara som gör det lätt för operatörer att jobba med maskinen trots att de inte har tidigare erfarenhet av den så får man en smidig övergång. Då en stansmaskin är enkel att hantera och samtidigt erbjuder hög produktivitet så blir den en mycket god investering. Ny teknologi medför också mindre energikostnader eftersom den innebär låg energiförbrukning trots att man får enorm kraft för pressning och stansning.